Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance

Sałatka z młodych warzyw kiszonych w maślance

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Po kilku dniach fermentacji zalewa maślankowa zrobi się różowa.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Właściwie niemal każde młode warzywo można ukisić w maślance: buraczki, rzodkiewki, cukinię, ogórka, młodą cebulkę. A jeśli pomieszasz je razem i zalejesz maślanką, to po kilku dniach będziesz mieć pyszną, zdrową fermentowaną sałtkę, znakomita do obiadu lub jako samodzielna przekąska albo pyszny chłodnik.

Składniki

  • 1 pęczek botwiny

  • 1 ogórek długi

  • 1 pęczek rzodkiewki razem z liśćmi

  • 4 łyżki posiekanego kopru

  • 3 dymki ze szczypiorem

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 szklanki maślanki

  • 0,5 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinę i rzodkiewki dokładnie oczyść z ziemni i żółtych lub uszkodzonych liści. Pokrój na nieduże kawałki (razem z liśćmi).

  • Cebulę oczyść, szczypiorek umyj, warzywa posiekaj. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i obranym i pokrojonym w kostkę ogórkiem.

  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj i włóż do czystego, wyparzonego słoja, zostawiając od góry kilka cm wolnego miejsca.

  • Maślankę przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.

  • Warzywa w słoju zalej maślanką, tak aby je przykryła. Odstaw słój w ciepłe miejsce, w pierwszych dniach kiszenia odkręcaj codziennie słój, aby uwolnić gazy.

  • Sałatkę można próbować już po tygodniu, ale im dłużej postoi tym mocniej będzie ukiszona.

tip dnia

Maślanka powinna być naturalna, bez żadnych sztucznych i zbędnych dodatków, na przykład mleka w proszku. Czytaj etykiety!

Ocena: 5