Miodek żyworódkowy: właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Miodek żyworódkowy: właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żyworódka to roślina ozdobna, której przypisuje się silne działanie regeneracyjne i prozdrowotne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żyworódka to roślina doniczkowa i ozdobna. Jej piękne liście mają również zastosowanie prozdrowotne. Jednym z popularnych preparatów wzmacniających odnowę i regenerację organizmu jest miodek żyworódkowy. Polecany jest w przebiegu przeziębień i infekcji wirusowych, po operacjach i w stanach rekonwalescencji.

Składniki

  • 1 szklanka świeżych liści i łodyg Kalanchoe pinnatum lub Kalanchoe daigremontiana

  • 1 szklanka miodu pszczelego

  • 1-3 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście i łodygi umyj pod bieżącą wodą, osusz i przełóż do papierowej torby. Umieść w lodówce na około 7 dni.

  • Następnie zmiażdż liście i łodygi, wyciśnij sok.

  • Wyciśnięty sok zmieszaj z płynnym miodem pszczelim w stosunku 1:4, co oznacza że na 1 porcję soku z żyworódki należy wziąć 4 porcje miodu.

  • Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

  • Przechowuj w lodówce.

  • W stanach zwiększonego zapotrzebowania na substancje wspomagające układ odpornościowy stosuj 1-2 łyżeczki od 2 do 4 razy dziennie. Profilaktycznie stosuj 1-2 łyżeczki dziennie.

Ocena: 3,1