Marynowana dynia z cukrem i goździkami: przepis na pikle z dyni

2021-03-29
marynowana-dynia-z-cukrem-i-gozdzikami-przepis-na-pikle-z.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynowana dynia to doskonały dodatek do mięsa i serów
łatwy
30 min
4

Jesień to czas na dynię w occie. Dynia marynowana, podawana jako dodatek do smażonych i pieczonych mięs czerwonych, króluje na naszych stołach szczególnie jesienią i zimą. Wypróbuj nasz przepis na pyszną marynowaną dynię.

SKŁADNIKI

  • 1 dynia
  • ocet 10% ½ szklanki
  • woda 1 l
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 10 łyżeczek
  • goździki 10 sztuk

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię należy obrać z twardej skórki, pozbawić  luźnego miąższu i usunąć pestki. Następnie pokroić ją w kostkę o grubości 1 cm. Potem zagotować wodę z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i szybko zdjąć z ognia. Następnie przełożyć do wcześniej przygotowanych czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.