Konfitura z arcydzięgla czyli kandyzowana anżelika

Konfitura z arcydzięgla czyli kandyzowana anżelika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura z arcydzięgla to aromatyczny dodatek do ciast i deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Konfitura z arcydzięgla jest znakomitym dodatkiem do ciast. Jej niezwykły aromat, smak i barwa sprawiały, że dawniej gospodynie zawsze miały pod ręką 1-2 słoiczki takiej konfitury. Urozmaica smak ciast biszkoptowych, drożdżowych i piaskowych. Kandyzowana anżelika pełni też rolę dekoracyjną.

Składniki

  • pół kg arcydzięgla

  • 3/4 szklanki wody

  • pół kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na konfiturę najlepsze są młode łodygi. Należy je opłukać i pokroić skośnie na niewielkie kawałki.

  • Obgotować w sporej ilości wody, aby zmiękły. Pod koniec gotowania dodać odrobinę sody i po kilku minutach odcedzić.

  • Z wody i cukru przygotować syrop, włożyć do niego łodygi, zagotować i odstawić na 24 godziny.

  • Następnie zagotować pozostawić w stanie wrzącym kilka minut, przełożyć do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć.

Ocena: 4