Aby imbir miał delikatnie różowy kolor, do marynaty można dodać trochę soku z buraka, lub plasterkiem buraka przykryć imbir, a następnie zalać zalewą.
Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Przygotowanie marynowanego imbiru nie jest trudne.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Imbir marynowany jadamy zazwyczaj jako dodatek do shushi i kupujemy gotowy. Ma on za zadanie oczyścić kubki smakowe, abyśmy lepiej poczuli smak poszczególnych kęsów przysmaku. Jednak imbir możemy zamarynować samodzielnie i cieszyć się jego smakiem, jako samodzielnej przekąski.
Składniki
200 g korzenia imbiru
2/3 szklanki octu ryżowego lub jabłkowego
3 łyżki wody
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć go na szatkownicy), solimy i odstawiamy na chwilę aby puścił sok.
Ocet zagotowujemy z wodą i cukrem.
Imbir odsączamy z nadmiaru wody, układamy w czystych, niewielkich słoiczkach i zalewamy zalewą.
Tak przygotowane przetwory szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.
