Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przygotowanie marynowanego imbiru nie jest trudne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Imbir marynowany jadamy zazwyczaj jako dodatek do shushi i kupujemy gotowy. Ma on za zadanie oczyścić kubki smakowe, abyśmy lepiej poczuli smak poszczególnych kęsów przysmaku. Jednak imbir możemy zamarynować samodzielnie i cieszyć się jego smakiem, jako samodzielnej przekąski.

Składniki

  • 200 g korzenia imbiru

  • 2/3 szklanki octu ryżowego lub jabłkowego

  • 3 łyżki cukru (może być biały lub brązowy) albo miodu

  • 3 łyżki wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Imbir obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć go na szatkownicy), solimy i odstawiamy na chwilę aby puścił sok.

  • Ocet zagotowujemy z wodą i cukrem.

  • Imbir odsączamy z nadmiaru wody, układamy w czystych, niewielkich słoiczkach i zalewamy zalewą.

  • Tak przygotowane przetwory szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka dni.

tip dnia

Aby imbir miał delikatnie różowy kolor, do marynaty można dodać trochę soku z buraka, lub plasterkiem buraka przykryć imbir, a następnie zalać zalewą.

Ocena: 3,3