Dżem czereśniowy - jak zrobić dżem z czereśni? [łatwy przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Czereśnie pojawiają się i znikają w mgnieniu oka, dlatego czas pomyśleć o dżemie z czereśni! Nie odmawiaj sobie słodkich przyjemności zimą i zadbaj o owocowe przetwory, kiedy jest na to pora. Sprawdź, jak łatwo można zrobić dżem czereśniowy.
SKŁADNIKI
- 2 kg ciemnych czereśni
- sok z 1 cytryny
- 2 kg cukru żelującego 1:1
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie myjemy i drylujemy, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Czereśnie gotujemy i doprowadzamy do wrzenia (gotujemy jeszcze 3-4 minuty w zależności od tego, jak gęsty dżem lubimy).
- Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę, a potem wlewamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki można odwrócić.
- Jeśli lubisz dżem z kawałkami owoców, przed zmiksowaniem masy możesz odłożyć garstkę czereśni i dorzucić je do słoika przed zakręceniem.