Opcjonalnie do kiełbasek drobiowych można dodać obrane pistacje, pieczarki, paprykę lub zioła, a mleko zastąpić śmietaną. Jeśli przygotowujesz kiełbaski dla małych dzieci, wyklucz z przepisu czosnek i czarny pieprz. Kiełbasy można przygotować do wykorzystania w przyszłości - wystarczy je zamrozić.
Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowe parówki drobiowe w osłonkach z folii spożywczej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowe parówki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kiełbasek kupowanych w sklepie. Takie paróweczki można przygotować z filetu z kurczaka lub indyka. Po prostu użyj folii spożywczej jako osłonki dla parówki. Oto łatwy przepis na pyszne parówki drobiowe!
Składniki
1 kg filetu z piersi kurczaka
150 ml mleka 3,5%, zagotowanego
1 jajko L
50 g masła
1 cebula (średnich rozmiarów)
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plasterki.
Dwukrotnie zmiel filet z kurczaka, obraną cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.
Do mielonego kurczaka dodaj zmiękczone masło, gorące mleko, jajko, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Rozłóż folię spożywczą na stole. Na krawędzi folii połóż 2 łyżki mięsa mielonego. Uformuj kiełbaskę, ciasno owijając mięso mielone 2-3 warstwami folii. Odetnij nadmiar folii.
Zawiąż jeden koniec mocnym węzłem.
Zawiąż drugi koniec folii w supeł, upewniając się, że w folii z mięsem mielonym nie pozostało powietrze.
Parówki mogą być wykonane w różnych rozmiarach. Małe kiełbaski przypadną do gustu dzieciom.
Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie i gotuj przez 15 minut.
Przenieś gotowe kiełbaski do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Usuń folię. Uważaj, aby nie poparzyć palców - wewnątrz folii może znajdować się gorące powietrze.
Z tej ilości składników otrzymuję około 20 sztuk średniej wielkości kiełbasek. Jeśli robisz kiełbaski dla dzieci, będzie ich dwa razy więcej.
Podawaj kiełbaski drobiowe na gorąco.
