Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

Domowe parówki drobiowe: łatwy przepis na dietetyczne kiełbaski

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe parówki drobiowe w osłonkach z folii spożywczej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe parówki to zdrowa i smaczna alternatywa dla kiełbasek kupowanych w sklepie. Takie paróweczki można przygotować z filetu z kurczaka lub indyka. Po prostu użyj folii spożywczej jako osłonki dla parówki. Oto łatwy przepis na pyszne parówki drobiowe!

Składniki

  • 1 kg filetu z piersi kurczaka

  • 150 ml mleka 3,5%, zagotowanego

  • 1 jajko L

  • 50 g masła

  • 1 cebula (średnich rozmiarów)

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plasterki.

  • Dwukrotnie zmiel filet z kurczaka, obraną cebulę i czosnek w maszynce do mięsa.

  • Do mielonego kurczaka dodaj zmiękczone masło, gorące mleko, jajko, sól i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  • Rozłóż folię spożywczą na stole. Na krawędzi folii połóż 2 łyżki mięsa mielonego. Uformuj kiełbaskę, ciasno owijając mięso mielone 2-3 warstwami folii. Odetnij nadmiar folii.

  • Zawiąż jeden koniec mocnym węzłem.

  • Zawiąż drugi koniec folii w supeł, upewniając się, że w folii z mięsem mielonym nie pozostało powietrze.

  • Parówki mogą być wykonane w różnych rozmiarach. Małe kiełbaski przypadną do gustu dzieciom.

  • Zanurz kiełbaski we wrzącej wodzie i gotuj przez 15 minut.

  • Przenieś gotowe kiełbaski do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Usuń folię. Uważaj, aby nie poparzyć palców - wewnątrz folii może znajdować się gorące powietrze.

  • Z tej ilości składników otrzymuję około 20 sztuk średniej wielkości kiełbasek. Jeśli robisz kiełbaski dla dzieci, będzie ich dwa razy więcej.

  • Podawaj kiełbaski drobiowe na gorąco.

tip dnia

Opcjonalnie do kiełbasek drobiowych można dodać obrane pistacje, pieczarki, paprykę lub zioła, a mleko zastąpić śmietaną. Jeśli przygotowujesz kiełbaski dla małych dzieci, wyklucz z przepisu czosnek i czarny pieprz. Kiełbasy można przygotować do wykorzystania w przyszłości - wystarczy je zamrozić. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).