Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce: przepis na kiełbasę z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Domowa kiełbasa w piekarniku z termometrem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce to pyszna domowa wędlina. Przygotowanie kiełbasy jest proste. Osłonkę kolagenową dostaniecie bez trudu w specjalistycznych sklepach internetowych.
Składniki
1 kg piersi z kurczaka
800 g filetu z udźca indyczego
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu mielonego
20 g soli peklowej
5 g soli kuchennej
50 g wina czerwonego wytrawnego
2 m osłonki kolagenowej
Przygotowanie krok po kroku:
Pokrój połowę filetu z kurczaka i udźca z indyka na kawałki.
Przepuść pozostałą połowę przez maszynkę do mięsa.
Pozostałą połowę przekręć w maszynce do mięsa.
Dodaj przyprawy, sól rozpuść w winie i również dodaj.
Wymieszaj i pozostaw na 5 godzin w lodówce, aby mięso przeszło smakami.
Zanurz osłonkę w ciepłej wodzie na 10-15 minut. Podziel na 4 równe odcinki.
Napełnij osłonkę dość ściśle, bez pozostawiania pustych przestrzeni i ostrożnie zawiąż końce. Kiełbasę odstaw na noc do lodówki.
Następnie wyjmij kiełbasę z lodówki, poczekaj, aż kiełbasa osiągnie temperaturę pokojową.
Ułóż kiełbasę na ruszcie piekarnika. Pierwszą godzinę piecz w temperaturze 50°C w trybie włączonych grzałek góra-dół. Następnie zwiększ temperaturę do 60°C na 1 godzinę, następnie zwiększ do 70°C na kolejną godzinę, a następnie do 75°C na 20 minut.
Następnie wyjmij kiełbasę i ochłódź ją pod bieżącą wodą do temperatury pokojowej, przetrzyj ręcznikiem papierowym. Kiełbasę należy zawiesić na jeden dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie przechowywać w lodówce.
Przed podanie zdejmij osłonkę i pokrój na cienkie plasterki.