Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce: przepis na kiełbasę z piekarnika

Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce: przepis na kiełbasę z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa kiełbasa w piekarniku z termometrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce to pyszna domowa wędlina. Przygotowanie kiełbasy jest proste. Osłonkę kolagenową dostaniecie bez trudu w specjalistycznych sklepach internetowych. 

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka

  • 800 g filetu z udźca indyczego

  • 1 łyżka czosnku granulowanego

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka pieprzu mielonego

  • 20 g soli peklowej

  • 5 g soli kuchennej

  • 50 g wina czerwonego wytrawnego

  • 2 m osłonki kolagenowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój połowę filetu z kurczaka i udźca z indyka na kawałki.

  • Przepuść pozostałą połowę przez maszynkę do mięsa.

  • Pozostałą połowę przekręć w maszynce do mięsa.

  • Dodaj przyprawy, sól rozpuść w winie i również dodaj.

  • Wymieszaj i pozostaw na 5 godzin w lodówce, aby mięso przeszło smakami.

  • Zanurz osłonkę w ciepłej wodzie na 10-15 minut. Podziel na 4 równe odcinki.

  • Napełnij osłonkę dość ściśle, bez pozostawiania pustych przestrzeni i ostrożnie zawiąż końce. Kiełbasę odstaw na noc do lodówki.

  • Następnie wyjmij kiełbasę z lodówki, poczekaj, aż kiełbasa osiągnie temperaturę pokojową.

  • Ułóż kiełbasę na ruszcie piekarnika. Pierwszą godzinę piecz w temperaturze 50°C w trybie włączonych grzałek góra-dół. Następnie zwiększ temperaturę do 60°C na 1 godzinę, następnie zwiększ do 70°C na kolejną godzinę, a następnie do 75°C na 20 minut.

  • Następnie wyjmij kiełbasę i ochłódź ją pod bieżącą wodą do temperatury pokojowej, przetrzyj ręcznikiem papierowym. Kiełbasę należy zawiesić na jeden dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie przechowywać w lodówce.

  • Przed podanie zdejmij osłonkę i pokrój na cienkie plasterki.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).