Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce

Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce
Autor: Shutterstock Domowa kiełbasa w piekarniku z termometrem
łatwy
45 min
4

Domowa kiełbasa drobiowa w kolagenowej osłonce to pyszna domowa wędlina. Przygotowanie kiełbasy jest proste. Osłonkę kolagenową dostaniecie bez trudu w specjalistycznych sklepach internetowych. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 800 g filetu z udźca indyczego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 20 g soli peklowej
  • 5 g soli kuchennej
  • 50 g wina czerwonego wytrawnego
  • 2 m osłonki kolagenowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój połowę filetu z kurczaka i udźca z indyka na kawałki.
  • Przepuść pozostałą połowę przez maszynkę do mięsa.
  • Pozostałą połowę przekręć w maszynce do mięsa.
  • Dodaj przyprawy, sól rozpuść w winie i również dodaj.
  • Wymieszaj i pozostaw na 5 godzin w lodówce, aby mięso przeszło smakami.
  • Zanurz osłonkę w ciepłej wodzie na 10-15 minut. Podziel na 4 równe odcinki.
  • Napełnij osłonkę dość ściśle, bez pozostawiania pustych przestrzeni i ostrożnie zawiąż końce. Kiełbasę odstaw na noc do lodówki.
  • Następnie wyjmij kiełbasę z lodówki, poczekaj, aż kiełbasa osiągnie temperaturę pokojową.
  • Ułóż kiełbasę na ruszcie piekarnika. Pierwszą godzinę piecz w temperaturze 50°C w trybie włączonych grzałek góra-dół. Następnie zwiększ temperaturę do 60°C na 1 godzinę, następnie zwiększ do 70°C na kolejną godzinę, a następnie do 75°C na 20 minut.
  • Następnie wyjmij kiełbasę i ochłódź ją pod bieżącą wodą do temperatury pokojowej, przetrzyj ręcznikiem papierowym. Kiełbasę należy zawiesić na jeden dzień w chłodnym, ciemnym miejscu. Następnie przechowywać w lodówce.
  • Przed podanie zdejmij osłonkę i pokrój na cienkie plasterki.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej