Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię

Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiszone buraki są idealne na sałatkę, a sok z nich ma wiele wartości odżywczych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Buraki są bardzo smaczne i doskonale nadają się na zupę, na jarzynkę i jako dodatek do przystawek. Warto pamiętać, że lepiej ich nie gotować tylko piec w całości, bo wtedy zachowujemy jak najwięcej ich cennych składników.

Składniki

  • 1 kg małych buraków ćwikłowych,

  • 2 litry wody,

  • 3 łyżeczki soli,

  • 3 ząbki czosnku,

  • skórka razowego chleba

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.

  • Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.

  • Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.

  • Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek. Schować w chłodnym miejscu.

  • Można sok pić, a także dodawać do barszczu.

Ocena: 3,1