Pyszne ogórki z przecierem pomidorowym na zimę - chrupkie i aromatyczne
2022-07-25
łatwy
45 min
4
Pyszne ogórki z przecierem pomidorowym są smaczne i chrupkie. Marynowanie w przecierze to doskonały sposób zakonserwowania ogórków na zimę. Sałatka w słoikach wybornie smakuje, łatwo też ją przygotować.
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w plasterki)
- 0,5 kg cebuli (pokrojonej w kostkę)
- 2 łyżki soli
- pół szklanki octu
- pół szklanki oleju
- szklanka cukru
- słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
- łyżka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki mieszamy z cebulą i solą. Odstawiamy na 2 godziny. Nadmiar płynu odlewamy.
- Do garnka wlewamy ocet, olej, cukier, przecier pomidorowy, dodajemy zioła prowansalskie.
- Zagotowujemy zalewę przelewamy do miski z ogórkami, mieszamy.
- Przekładamy sałatkę do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcamy pokrywki.
- Sałatkę pasteryzujemy 10 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?