Przepis na paprykę w przecierze pomidorowym

Przepis na paprykę w przecierze pomidorowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Papryka zakonserwowana w przecierze pomidorowym może być podstawą leczo, a także sosu do dań mięsnych i warzywnych

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co prawda paprykę można kupić przez cały rok, ale poza sezonem nie jest tak smaczna jak z hodowli gruntowych. Dlatego warto przygotować sobie zapas aromatycznej papryki, najlepiej od razu z pomidorami, bo to znakomita podstawa dla wielu dań lub dodatek do mięs. Polecamy przepis na paprykę w przecierze pomidorowym.

Składniki

  • 1 kg papryki (można dodać trochę papryki zielonej i żółtej)

  • 2 czerwone papryczki chili

  • 1,5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów

  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy

  • olej lub oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę trzeba dobrze umyć i usunąć nadpsute fragmenty. Kroimy strąki wzdłuż i czyścimy z gniazd nasiennych, ponownie myjemy. Kawałki papryki kroimy na cieńsze paski. Wrzucamy je do wrzącej i osolonej wody i utrzymujemy w stanie wrzenia 2-3 minuty.

  • Odcedzamy i układamy w uprzednio wyparzonych słoikach. To samo robimy z ostrą papryczką, ale ją kroimy drobniej i równomiernie dokładamy do każdego słoika.

  • Pomidory trzeba dobrze umyć, uszkodzone miejsca wyciąć. Pokrojone wrzucamy do garnka i zgniatamy. Jeżeli na początku mają mało soku, podlewamy je odrobinę wodą. Rozgotowujemy pomidory i przecieramy przez sito (przedtem polecamy roztrzepać je blenderem). W gotowaniu pomidory powinny stracić połowę objętości. Przecier doprawiamy solą i pieprzem.

  • Gorącym przecierem zalewamy paprykę w słoikach. Do każdego słoika wlewamy 2-3 łyżki oleju, wkładamy po kawałku liścia laurowego.

  • Słoiki zamykamy i wstawiamy do garnka z wodą (dno trzeba wyłożyć kilkakrotnie złożoną ścierką). Podgrzewamy do temperatury lekkiego wrzenia i przestajemy podgrzewać, w takiej temperaturze utrzymując słoiki przez około 20 minut.

  • Następnie znowu podgrzewamy przez 5 minut. Odstawiamy z ognia, wyjmujemy słoiki i studzimy.

Taką mieszankę papryki z pomidorami można wykorzystywać jako bazę do leczo, spaghetti, sosu do klopsów czy gulaszu. Może też być samodzielną „jarzynką” do dania mięsnego czy wegetariańskiego.

Ocena: 5