Pikle z dyni na ostro - z papryczkami pepperoni

Pikle z dyni na ostro - z papryczkami pepperoni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jesienną obfitość dyni warto wykorzystać, przygotowując z niej przetwory

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na dynię rozpoczyna się z końcem lata. Choć z dyni powstają pyszne ciasta, przekąski i dania obiadowe, warto ją również zakonserwować na zimę. Pikle z dyni w kwaśnej zalewie z dodatkiem papryczek pepperoni przydadzą się podczas chłodnych miesięcy. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • miąższ z 1 dyni

  • ocet jabłkowy

  • woda (1 część wody na 2 części octu)

  • 2 płaskie łyżeczki soli na każdy litr zalewy

  • 300 g papryczek pepperoni

  • opcjonalnie: 5 goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę dzielimy na pół, oczyszczamy z pestek, dziurawimy widelcem albo wykałaczką. Dynię kroimy w dużą kostkę.

  • Przygotowujemy zalewę: wodę z octem, goździkami i solą doprowadzamy do wrzenia.

  • Do wrzącego octu dorzucamy strąki papryki, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Dodajemy dynię i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia (najlepiej przy otwartym oknie, bo ocet silnie paruje).

  • Do wyparzonych albo wysterylizowanych w mikrofalówce słoików przekładamy warzywa, ciasno układając.

  • Wolne miejsca wypełniamy zalewą. Słoiki zostawiamy otwarte aż do wystygnięcia.

  • Gdy zawartość się wystudzi, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na miesiąc.

Ocena: 2,6