Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem

Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Papryka marynowana z marchewką i czosnkiem to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Wprost ze słoika na talerz. To również świetna zakąska.

Składniki

  • 2 kg papryki

  • 4 marchewki

  • główka czosnku

  • 10 łyżek oleju

  • natka selera

  • zalewa:

  • 1 l wody

  • 3/4 szklanki szklanki octu 10 proc.

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wlać ocet.

  • Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.

  • Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą.

  • Na wierzch wlać łyżkę oleju. Gotować w słoikach 10 minut. Porcja zalewy wystarcza na 10 słoiczków.

Jak przechowywać owoce i warzywa zimą

Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w piwnicy w temp. ok. 5şC. Piwnica powinna mieć sprawny system wentylacji, możliwość wietrzenia oraz powinna być zaopatrzona w sztuczne oświetlenie. Ziemniaki i buraki najlepiej trzymać w drewnianej skrzynce, marchew, pietruszkę w skrzyni wypełnionej piaskiem, cebulę w koszach lub siatkowych workach podwieszonych u sufitu. Kapustę, kabaczki i owoce układamy na półkach z drewnianych listewek.

Ocena: 0