Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papryka w przetworach z octem jest pyszna, chrupiąca i rześka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać! 

Składniki

  • 500 g papryki

  • 500 g jabłek

  • 800 ml wody

  • 115 g cukru

  • 50 ml octu winnego

  • 4 ząbki czosnku

  • 8 ziaren pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wybieraj papryki, które są dojrzałe i soczyste, z gładką skórką. Przed zakupem dokładnie sprawdź warzywa pod kątem uszkodzeń. Jeśli wewnątrz warzywa znajdują się gnijące obszary z pleśnią, lepiej w ogóle nie używać takiej papryki, ponieważ proces gnicia rozpoczął się i rozprzestrzenił na całe warzywo. Nawet jeśli odetniesz zgniłą część, słoik takiej papryki może w końcu eksplodować.

  • Dokładnie umyj słoiki i pokrywki wewnątrz i na zewnątrz oraz wysterylizuj. Można ją gotować na parze przy użyciu pokrywki do sterylizacji lub piec w piekarniku. Jeśli sterylizujesz słoiki w piekarniku, nie wkładaj ich bezpośrednio do gorącego piekarnika, w przeciwnym razie pękną w wyniku spadku temperatury. Słoiki należy wstawić do zimnego piekarnika na ruszcie, aby stopniowo się nagrzewały.

  • Wlej wodę, ocet, cukier do emaliowanego rondla. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na średnim ogniu.

  • Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę. Pokrój paprykę w długie paski.

  • Umyj, osusz i pokrój jabłka, usuwając gniazda nasienne. Ja wybrałam małe jabłka, ale możesz też użyć dużych.

  • Obierz ząbki czosnku. Możesz przeciąć duże ząbki na pół wzdłuż.

  • Paprykę i jabłka wkładać porcjami do wrzącej marynaty i gotować na średnim ogniu przez 1-2 minuty. W tym samym czasie papryka i jabłka nie zdążą się zagotować i zachowają swoją jędrność, jednak gotowanie w occie zabije bakterie, co zapobiegnie zakwaszeniu przetworu.

  • Ugotowaną paprykę i jabłka przełożyć na talerze.

  • W słoikach ułożyć ząbki czosnku i ziarna ziela angielskiego.

  • Do słoików przełożyć blanszowaną paprykę i jabłka.

  • Wlej marynatę, w której ugotowano warzywa i owoce.

  • Słoiki dobrze zakręć pokrywkami.

  • Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  • Odwróć schłodzone słoiki z powrotem do góry pokrywką. Paprykę w słoikach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po otwarciu zawsze przechowuj w lodówce. Smacznego!

Ważna wskazówka, jak prawidłowo marynować

Pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są wykorzystywane w przepisach na przetwory zimowe nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym przypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także octu nie należy zastępować stężeniem słabszym niż wskazane w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól / cukier) nie będzie wykazywał właściwości konserwujących, a przetwór ulegnie zepsuciu.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).