Papryka faszerowana bakłażanem: przepis na pyszną przekąskę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Papryka faszerowana bakłażanem zamarynowana w zalewie octowej to pyszna przekąska. Pasuje na co dzień i od święta. Zaskoczycie nią rodzinę i przyjaciół. Przepis pochodzi z Odessy, gdzie mieszają się kuchnie ukraińska i grecka.
SKŁADNIKI
- Wszystkie składniki w proporcji na 1 litrowy słoik.
 - 5 średnich czerwonych papryk
 - 2 średnie bakłażany
 - 1 pęczek kopru
 - 1 pęczek naci kolendry
 - 2 główki czosnku
 - po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i 1 liść laurowy
 - olej do usmażenia bakłażana
 - Marynata:
 - 125 ml wody
 - 50 g cukru
 - pół łyżeczki soli
 - 25 ml octu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, obciąć końcówkę z szypułką, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do gorącej wody i gotować 5 minut. Wyjąć i odstawić.
 - Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm. Plastry bakłażana zrumienić na gorącym oleju z obu stron. W miarę potrzeby uzupełniać olej na patelni.
 - Koper i nać kolendry drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wszystko razem wymieszać.
 - Na plastry bakłażana nałożyć równą warstwą zioła wymieszane z czosnkiem. Zwinąć ruloniki. Tak przygotowanymi rulonikami nadziać paprykę.
 - Na dno słoja wrzucić pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Ułożyć paprykę w słoju. Zalać gorącą marynatą, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
 - Odstawić do ostygnięcia, na słoik nakleić nalepkę z nazwą i datą.