Papryka faszerowana bakłażanem: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Papryka faszerowana bakłażanem zamarynowana w zalewie octowej to pyszna przekąska. Pasuje na co dzień i od święta. Zaskoczycie nią rodzinę i przyjaciół. Przepis pochodzi z Odessy, gdzie mieszają się kuchnie ukraińska i grecka.
SKŁADNIKI
- Wszystkie składniki w proporcji na 1 litrowy słoik.
- 5 średnich czerwonych papryk
- 2 średnie bakłażany
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek naci kolendry
- 2 główki czosnku
- po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i 1 liść laurowy
- olej do usmażenia bakłażana
- Marynata:
- 125 ml wody
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 25 ml octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, obciąć końcówkę z szypułką, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do gorącej wody i gotować 5 minut. Wyjąć i odstawić.
- Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm. Plastry bakłażana zrumienić na gorącym oleju z obu stron. W miarę potrzeby uzupełniać olej na patelni.
- Koper i nać kolendry drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wszystko razem wymieszać.
- Na plastry bakłażana nałożyć równą warstwą zioła wymieszane z czosnkiem. Zwinąć ruloniki. Tak przygotowanymi rulonikami nadziać paprykę.
- Na dno słoja wrzucić pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Ułożyć paprykę w słoju. Zalać gorącą marynatą, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
- Odstawić do ostygnięcia, na słoik nakleić nalepkę z nazwą i datą.