Ogórkowa sałatka teściowej - prosta i przepyszna

Ogórkowa sałatka teściowej - prosta i przepyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prostota wykonania tej sałatki idzie w parze z jej doskonałym smakiem - zachęcamy do spróbowania

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ogórkowa sałatka teściowej jest  nie tylko pyszna, ale też niesłychanie prosta do przygotowania. A zimą jak znalazł - otwierasz słoik i masz dodatek do obiadu w minutę. Sałatka zawiera zdrową kurkumę, która nie tylko daje ładny kolor, ale też wspomaga nasz organizm w zwalczaniu stanów zapalnych.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych

  • 6 dużych cebul

  • 20 g kurkumy

  • gorczyca

  • 2 łyżki soli

  • 1,5 szklanki octu 10%

  • 3 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obrać i pokroić w plasterki, cebulę zaś w piórka.

  • Warzywa wymieszać z solą i kurkumą i odstawić na 2 godziny.

  • Po tym czasie warzywa, wraz z powstałym sosem nakładamy  do wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren gorczycy.

  • Wodę i ocet zagotowujemy z dodatkiem cukru. Gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoikach, zakręcamy słoje.

  • Pasteryzujemy 5-6 minut.

Ocena: 3,4