Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!

Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórków po chińsku nie trzeba pasteryzować - to wielka zaleta tego przepisu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki po chińsku są dość pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie jest  trudne, a ich dodatkowym plusem jest  to, że nie wymagają pasteryzacji. Olej dodany do zalewy gromadzi się na wierzchu i chroni zawartość przed drobnoustrojami.

Składniki

  • 2 kg małych ogórków

  • główka czosnku

  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej

  • Zalewa:

  • 0,5 kg cukru

  • 1,5 szklanki octu 10%

  • 1 łyżeczka chili

  • 8 łyżek oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe - na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

  • Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin.

  • Po tym czasie odlać powstały sok.

  • Zagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny.

  • Ogórki z zalewą wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!

Ocena: 2,8