Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!
2020-08-05
łatwy
35 min
4
Ogórki po chińsku są dość pikantne, aromatyczne i bardzo smaczne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a ich dodatkowym plusem jest to, że nie wymagają pasteryzacji. Olej dodany do zalewy gromadzi się na wierzchu i chroni zawartość przed drobnoustrojami.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 2 kg małych ogórków
- główka czosnku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
- Zalewa:
- 0,5 kg cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka chili
- 8 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe - na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
- Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin.
- Po tym czasie odlać powstały sok.
- Zagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny.
- Ogórki z zalewą wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?