Miodowa kapusta kiszona: przepis na chrupką kapustę kiszoną z miodem

Miodowa kapusta kiszona: przepis na chrupką kapustę kiszoną z miodem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupka i aromatyczna kapusta kiszona z miodem i warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowa kapusta kiszona jest niezwykle aromatyczna. Wprost idzie do głowy, jak młode wino. Oto przepis na kapustę kiszoną z miodem, która jest chrupka i pełna smaku!

Składniki

  • 3 kg kapusty świeżej

  • 300 g czerwonej i żółtej papryki

  • 1 duża marchew

  • na roztwór solanki:

  • 1,5 szklanki miodu płynnego

  • 1 łyżka soli

  • 1,5 l wody przegotowanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa.

  • Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zetrzyj na wiórki. Kapustę pokrój w cienkie paski lub poszatkuj

  • Kapustę wymieszaj z papryką i marchwią, przełóż do słoja lub słoików, zapełniając do 2/3 wysokości i mocno ubij.

  • W ciepłej wodzie rozpuścić miód i sól.

  • Roztwór miodowej solanki wlać do słoików z kapustą. Zamknąć pokrywką przepuszczającą powietrze i wystawić na dwór, jeśli temperatury nie przekraczają 12°C lub do chłodnej piwnicy.

  • Po 3-4 tygodniach kiszenia, otrzymasz chrupiącą i aromatyczną kiszonkę.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).