Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Miodowa kapusta kiszona: przepis na chrupką kapustę kiszoną z miodem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupka i aromatyczna kapusta kiszona z miodem i warzywami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Miodowa kapusta kiszona jest niezwykle aromatyczna. Wprost idzie do głowy, jak młode wino. Oto przepis na kapustę kiszoną z miodem, która jest chrupka i pełna smaku!
Składniki
3 kg kapusty świeżej
300 g czerwonej i żółtej papryki
1 duża marchew
na roztwór solanki:
1,5 szklanki miodu płynnego
1 łyżka soli
1,5 l wody przegotowanej
Przygotowanie krok po kroku:
Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa.
Paprykę pokrój w kostkę lub paski. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub zetrzyj na wiórki. Kapustę pokrój w cienkie paski lub poszatkuj
Kapustę wymieszaj z papryką i marchwią, przełóż do słoja lub słoików, zapełniając do 2/3 wysokości i mocno ubij.
W ciepłej wodzie rozpuścić miód i sól.
Roztwór miodowej solanki wlać do słoików z kapustą. Zamknąć pokrywką przepuszczającą powietrze i wystawić na dwór, jeśli temperatury nie przekraczają 12°C lub do chłodnej piwnicy.
Po 3-4 tygodniach kiszenia, otrzymasz chrupiącą i aromatyczną kiszonkę.