Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem

Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem pasuje do mięs i pasztetów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Niezwykle aromatyczna konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem, to bardzo wyrazisty w smaku dodatek do dań mięsnych i kanapek.

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 6 łyżek octu balsamicznego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki miodu

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub półkrążki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

  • W garnku lub na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.

  • Dodać miód, przyprawić i podgrzewać przez chwilę, na koniec wlać ocet. Smażyć aż ocet wyparuje, a  konfitura zgęstnieje.

  • Przełożyć do czystych słoików, ostudzić, przechowywać w lodówce.

Ocena: 5