Kapusta kiszona z jałowcem i chrzanem [WIDEO]

Kapusta kiszona z jałowcem i chrzanem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapusta kiszona z jałowcem nabiera wyrafinowanego smaku

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kiszenie należy do jednej ze zdrowszych metod konserwowania warzyw - dzięki fermentacji w obecności bakterii kwasu mlekowego kiszona kapusta, tak jak inne kiszonki, jest naturalnym źródłem wzmacniających organizm probiotyków. Wypróbuj przepis na kiszoną kapustę z dodatkiem aromatycznego jałowca, kopru, chrzanu, czosnku i papryczki chili.

Składniki

  • zwarta główka kapusty cukrowej

  • sól kamienna niejodowana (20 g na 1 kg poszatkowanej kapusty)

  • liście laurowe

  • ziarna ziela angielskiego, pieprzu

  • owoce jałowca

  • koper

  • korzeń świeżego chrzanu

  • starta na grubej tarce marchewka

  • ząbki czosnku

  • pokrojone papryczki chili – według uznania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę pokrój na ćwiartki i poszatkuj. Ułóż w naczyniu kilkucentymetrową warstwę kapusty, ubij, posyp solą, dodaj trochę przypraw i pozostałe warzywa. W ten sposób układaj kolejne warstwy, każdą mocno ubijając, do wysokości 4-5 cm od brzegu naczynia (kapuściany sok podczas fermentacji będzie „kipieć”).

  • Pod wpływem soli kapusta puści sok, który ją zabezpieczy przed dostępem tlenu. Aby cały czas przykrywał kapustę, przykryj kiszonkę talerzykiem i obciąż go ciężarkiem, np. wyparzonym kamieniem. Otwór przykryj gazą lub ściereczką.

  • Naczynie zostaw w temperaturze pokojowej (do 22°C). Po kilku godzinach kapusta zacznie fermentować. Po upływie 2-3 dni naczynie z kapustą przenieś w chłodne miejsce (o temperaturze 5-8°C) – to spowolni proces fermentacji.

Ocena: 2,2