Kabaczki marynowane na zimę: chrupiące jak ogórki, pyszne jak marzenie

Kabaczki marynowane na zimę: chrupiące jak ogórki, pyszne jak marzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kabaczki marynowane na zimę z czosnkiem i przyprawami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kabaczki marynowane na zimę według tego rodzinnego przepis są chrupiące jak ogórki i pyszne jak marzenie. Można je podać jako przystawkę lub wykorzystać do przygotowania sałatki. Słodko-kwaśna zalewa uwypukla smak kabaczków pachnących koprem i lekko pikantnych. W ten sam sposób można przygotować młode cukinie. Polecam ten sprytny przepis na chrupkie kabaczki o wyrazistym smaku! 

Składniki

  • 5 kg młodych kabaczków

  • 3 baldachy kopru z nasionami

  • 8 liści chrzanu lub 1 korzeń pokrojony na 8 części

  • 2 główki czosnku

  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach

  • 2 łyżki octu 10% na każdy słój o pojemności 1 l

  • oraz zalewa (1 łyżka soli, 1,5 łyżki cukru na 1 l wrzącej wody)

  • 8 słoików o pojemności 1 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Słoiki i pokrywki umyć.

  • Kabaczki wyszorować, odciąć resztki łodygi, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm.

  • Do każdego słoika włożyć na dno fragment baldachu kopru, po 2-3 ząbki czosnku, liść lub kawałek korzenia chrzanu i po kilka ziaren czarnego pieprzu.

  • Słoiki ciasno wypełnić pokrojonymi kabaczkami.

  • Do słoików wlać wrzątku i odstawić na 15 minut. Następnie zlać wrzątek do garnka.

  • Uzupełnić wrzącą wodę do 3 l objętości. Dodać 3 łyżki soli i 4,5 łyżki cukru. Zagotować.

  • Do każdego słoika ze sparzonymi kabaczkami dodać 2 stołowe łyżki octu i zalać wrzącym roztworem soli i cukru.

  • Zamknąć słoik pokrywką, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Przechowywać w piwnicy lub pomieszczeniu o stabilnej temperaturze. 

Kabaczki - cukinie zza wschodniej granicy

Właściwie kabaczki to cukinie. To samo warzywo pochodzące od dyni. Kabaczki to nazwa przyjęta z języka rosyjskiego i rozpropagowana na terenie dawnego zaboru rosyjskiego. Kabaczki uprawiono na obszarach dzisiejszej Ukrainy już w XIX wieku. Szybko zyskały uznanie. Kuchnia ukraińska, a ze względu na zaszłości historyczne, również kuchnia rosyjska przebogate są w przepisy na dania i przetwory z kabaczków. 

Cukinie dotarły do Polski nieco później z zachodu i zyskały uznanie dopiero w drugiej połowie XX wieku wraz z rozwojem miejskich ogródków działkowych. 

Bez względu, którego z kuzynów wielkiej dyni włożycie do słoików, rezultat będzie ten sam. Pyszne warzywo w słodko-kwaśnej marynacie. Wypróbujcie także inne przepisy na przetwory z kabaczków, tudzież cukinii.

Polecam szczególnie przepis na Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę Niezwykle efektowny jest także przepis na Cukinię/kabaczki kiszoną w rulonach Warto także przygotować latem pyszną Sałatkę z marynowanej cukinii, papryki i marchewki

 

Przepis opracowała i przetestowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 4