Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę

2021-03-29
Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę
Autor: Shutterstock Kabaczek i papryka w occie z kolorowymi owocami wygląda przepięknie
łatwy
60 min
4

Kabaczek i papryka marynowane z owocami, agrestem i czerwonymi porzeczkami, to efektowny dodatek do mięs. Kabaczek z papryką i owocami w occie pięknie będzie wyglądał zimą na świątecznym stole. Polecamy smaczne i niespotykane pikle na rodzinne spotkania. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg kabaczka lub cukinii, najlepsze są młode owocniki o cienkiej skórce
  • 1 kg papryki zielonej
  • 0,5 kg agrestu 
  • 0,5 kg porzeczki, najlepiej czerwonej
  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki oleju
  • Na zalewę:
  • 1,5 l wody
  • 400 ml octu 10%
  • 3 pełne łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • przyprawy do każdego słoika: 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, 2-3 ziarenka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kabaczka nie obierać, jedynie pokroić na plastry grubości 1,5 cm.
  • Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić pionowo na paski.
  • Na dnie słoików ułożyć przyprawy, następnie układać naprzemiennie kabaczka, paprykę, agrest i czerwoną porzeczkę.
  • Z podanych składników zagotować marynatę. Odstawić do przestudzenia.
  • Letnią marynata zalać warzywa i owoce. Powinny być przykryte płynem.
  • Wytrzeć do sucha brzeg słoika i dobrze zakręcić.
  • Pasteryzować przez 10-15 minut od zagotowania. Więcej: Jak pasteryzować przetwory z warzyw i owoców?