Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to doskonały dodatek do mięs, sprawdzi się tez jako samodzielne danie. Można do niej dodać także czosnek i więcej przypraw - wtedy wystarczy tylko otworzyć słoik, podgrzać jego zawartość i na przykład posypać ją tartym serem - ciepła kolacja gotowa!
Zobacz także:
Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega?
Polecamy również:
Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg fasolki szparagowej
- 75 dag pomidorów
- 2 dag soli
- 2 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty.
- Gorącą fasolkę wsypać do wymytych i wyparzonych słoików.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozgotować pod przykryciem. Zblendować lub przetrzeć, doprawić solą i cukrem, ponownie zagotować.
- Wrzącym przecierem zaleć fasolkę w słoikach. Zamknąć i pasteryzować ok. 45 minut.