Buraczki marynowane: przepis na buraczki, które pasują do wszystkiego!
2021-09-15
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczki marynowane to idealny dodatek do mięs, serów, a także smakowita przystawka. Są pyszne, zdrowe i cudownie wyglądają. Warto je przygotować w sezonie na buraczki.
SKŁADNIKI
- 2 kg buraczków - najlepiej jak najmniejszych i w miarę równej wielkości
- Zalewa:
- 1 litr wody,
- szklanka octu 6 proc.,
- 1 łyżka soli,
- 3 łyżki cukru
- opcjonalnie: czosnek, cebulka, papryka łagodna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować buraczki w łupinkach do miękkości.
- Po ugotowaniu zahartować je na durszlaku zimną wodą i zostawić do przestygnięcia - skórka schodzi wtedy sama, wystarczy jedynie odciąć korzonki.
- Buraczki można zetrzeć na grubej tarce lub dowolnie pokroić, a jeśli są małe, zostawić w całości.
- Ułożyć buraczki w wyparzonych słoikach.
- Zalewę zagotować i gorącą napełnić słoiki.
- Pasteryzować przez około 20 minut, następnie ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Beszamel - Buraki