Bakłażan inaczej: przepis na bakłażany w zalewie miodowej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Przetwory z bakłażanów? Czemu nie! Raczej nie są zbyt popularne, a szkoda, bo oberżyna potrafi zaskoczyć niezwykłym smakiem. Podajemy przepis na bakłażany w zalewie miodowej - lekko słodkawe, korzenne, a zarazem wytrawne.
SKŁADNIKI
- 1 kg bakłażanów
 - po 4 łyżeczki nasion kopru, gorczycy i kminku
 - 4 łyżki octu winnego
 - 350 ml oliwy
 - 4 goździki
 - 2 liście laurowe
 - 4 papryczki chili
 - 4 ząbki czosnku
 - 4 łyżki soli
 - kawałek imbiru (ok. 2 cm)
 - 15 dag płynnego miodu wielokwiatowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Niezbyt miękkie bakłażany należy umyć i pokroić w małą kostkę.
 - Czosnek i imbir obrać oraz drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić.
 - 200 ml oliwy należy rozgrzać na patelni. Podsmażyć na niej bakłażany przez 10 minut. Następnie przełożyć do naczynia, skropić octem i dokładnie wymieszać.
 - Na patelnię wrzucić przyprawy: czosnek, imbir, chilli, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wszystko przemieszać i podsmażyć kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Następnie zalać bakłażany.
 - Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem.
 - Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą. Szczelnie zamknąć.