Dżem z dyni i mango: przepis na egzotyczny dżem

Dżem z dyni i mango: przepis na egzotyczny dżem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem z dyni z dodatkiem mango i egzotycznych przypraw to doskonała propozycja na zimowe dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dżem z dyni, mango i imbiru jest intensywnie pomarańczowy, zaskakujący w smaku, egzotyczny  - idealny na zimowe dni. Ten przepis zachwyci nawet osoby o najbardziej wymagających podniebieniach.

Składniki

  • 2 kg miąższu dyni

  • 2 dojrzałe owoce mango

  • 1 kg cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 galaretka pomarańczowa

  • 2 łyżki utartego korzenia imbiru

  • 2 goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miąższ dyniowy pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i gotować, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Ostrożnie - wody nie może być za dużo!

  • Gdy dynia zacznie mięknąć, dodajemy mango pokrojone w kostkę i korzenne przyprawy: imbir i goździki, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, smażymy powoli na małym ogniu. Im bardziej masa jest gęsta, tym częściej trzeba ją mieszać.

  • Kiedy większość wody odparuje, dodajemy galaretkę pomarańczową przygotowaną w minimalnej ilości wody (pół szklanki) i znów podgrzewamy; dżem zgęstnieje jeszcze bardziej.

  • Bardzo gorący dżem przekładamy do słoików, lekko dokręcamy zakrętki i wkładamy do garnka z ciepłą wodą, którego dno zostało wyłożone kawałkiem materiału.

  • Pasteryzujemy około 20 minut, następnie słoiki dokręcamy do oporu, gasimy gaz i przykrywamy kociołek kawałkiem materiału. Studzimy i gotowe!

Ocena: 0