Żurawina z jabłkami: pyszna konfitura z żurawiny do mięs
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          80 min
      
      
        
          4
      
    Co zrobić z żurawiny? Polecamy przepis na pyszną konfiturę z żurawiny z dodatkiem jabłka. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotować w domu sos żurawinowy, który idealnie podkreśli smak mięsa.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżej żurawiny
 - 1 jabłko
 - skórka z 1 cytryny
 - sok z 1 cytryny
 - 1 szklanka cukru
 - pół szklanki wody
 - szczypta gałki muszkatołowej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowania zacznij od skórki cytrynowej, którą należy przygotować dzień wcześniej. Cytrynę zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Następnie zetrzyj skórkę, uważając, by zebrać tylko zewnętrzną, żółtą warstwę.
 - Skórkę zasyp łyżeczką cukru i odstaw pod przykryciem w zacienione, chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
 - Następnego dnia umyj dokładnie owoce żurawiny. Pozbądź się przy okazji zepsutych i uszkodzonych owoców. Osusz owoce za pomocą ręcznika papierowego.
 - Skórkę z cytryny wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
 - Osuszoną żurawinę przełóż do naczynia i dodaj cukier z cytryną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połowę przełóż do garnka i dodaj starte na grubszą miazgę jabłko oraz pół szklanki wody.
 - Duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy jabłko będzie miękkie, a żurawina zacznie pękać, dodaj pozostałą część owoców.
 - Duś do czasu, aż całość zacznie przybierać postać musu i odparuje nadmiar wody.
 - Gorącą konfiturę przełóż do słoików, zakręć i postaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.