Żurawina z jabłkami: pyszna konfitura z żurawiny do mięs
2021-03-29
średni
80 min
4
Co zrobić z żurawiny? Polecamy przepis na pyszną konfiturę z żurawiny z dodatkiem jabłka. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotować w domu sos żurawinowy, który idealnie podkreśli smak mięsa.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżej żurawiny
- 1 jabłko
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowania zacznij od skórki cytrynowej, którą należy przygotować dzień wcześniej. Cytrynę zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Następnie zetrzyj skórkę, uważając, by zebrać tylko zewnętrzną, żółtą warstwę.
- Skórkę zasyp łyżeczką cukru i odstaw pod przykryciem w zacienione, chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
- Następnego dnia umyj dokładnie owoce żurawiny. Pozbądź się przy okazji zepsutych i uszkodzonych owoców. Osusz owoce za pomocą ręcznika papierowego.
- Skórkę z cytryny wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
- Osuszoną żurawinę przełóż do naczynia i dodaj cukier z cytryną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połowę przełóż do garnka i dodaj starte na grubszą miazgę jabłko oraz pół szklanki wody.
- Duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy jabłko będzie miękkie, a żurawina zacznie pękać, dodaj pozostałą część owoców.
- Duś do czasu, aż całość zacznie przybierać postać musu i odparuje nadmiar wody.
- Gorącą konfiturę przełóż do słoików, zakręć i postaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.