Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky
2021-03-29
18:12
Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky to idealny prezent. Warto już teraz o nie się postarać. Czemu zjawiskowe? Bo gdy jesz te powidła, to najpierw czujesz słodycz, potem lekką kwasowość, którą porywa rozgrzewający cynamon, a potem dopiero czujesz coś jeszcze, coś nieokreślonego, co czyni te powidła pokarmem bogów. To coś to smak whisky, która nadaje powidłom głębi.
i
łatwy
45 min
4
Własnoręcznie przygotowane smaczne prezenty są zawsze mile widziane. Jak zrobić domową nalewkę z whisky dowiesz się tutaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych, słodkich, ciemnoniebieskich śliwek pozbawionych pestek, na przykład odmiany węgierka
- 1 kg cukru żelującego, kupisz go w każdym sklepie, a jeśli nie to weź 1 kg zwykłego drobnego cukru oraz 2 łyżeczki pektyny
- 100 ml whisky, bez paniki, cały alkohol podczas gotowania odparuje, zostanie tylko smak
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw umyj i wyparz słoiki. Będziesz potrzebować 3-5 słoików. Umyte i wysuszone słoiki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C i pozostaw tam na 15 minut. W ten sposób wyparzysz słoiki.
- Śliwek potrzeba jakieś 2,5 kg. Kup więcej, umyj, przekrój na pół i usuń pestkę, nadwyżki zjesz ze smakiem. Wypestkowanych śliwek potrzeba 2 kg.
- Śliwki zblenduj na puree. Lub bardzo drobno posiekaj, ale to wyczerpujące.
- Puree ze śliwek przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier, whisky i cynamon. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gdy powidła zagotują się, zmniejsz ogień i pozwól im gotować się jeszcze 4-6 minut.
- Zdejmij garnek z ognia, usuń pianę z powierzchni powideł.
- Powidłami napełnij czyste słoiki do maksymalnej wysokości, pozostawiając niewiele miejsca do pokrywki. Zakręć dobrze.
- Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.