Zdrowy dżem z kaliny koralowej
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dżem z kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) jest smaczny i bardzo zdrowy. W medycynie ludowej uważa się go za środek wzmacniający organizm. Jego działanie przypisuje się obecności prowitaminy A, witaminy C i P. Warto po niego sięgać w okresie przeziębień i grypy. Kalina zawiera dużo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jej owoce są gorzkawe, ale po przemrożeniu tracą swoją gorycz.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na 2 słoiki po 300 ml:
- 500 g owoców kaliny koralowej
- 500 g cukru
- 250 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce kaliny koralowej przebrać, usunąć szypułki, zapakować w szczelne opakowanie lub woreczek polietylenowy i włożyć do zamrażarki na 48 godzin.
- Z cukru i wody przygotować syrop.
- Do wrzącego syropu dodać przemrożone owoce.
- Zagotować, gdy dżem zawrze, gotować jeszcze 30 minut, często mieszając.
- Dżem przetrzeć przez sito.
- Otrzymany przecier ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Gorący dżem wlać do umytego, wyparzonego i suchego słoika. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Podawać do herbaty.