Przetwory ze śliwek - jakie śliwki do marynaty, jakie na powidła, a jakie do suszenia?
Sezon śliwkowy w pełni. Na bazarach mamy olbrzymi wybór tych owoców: fioletowe, zielone, żółte, małe, duże, smukłe i grube. Wszystkie doskonale smakują. Podpowiadamy, które śliwki najbardziej nadają się na przetwory - dżemy, powidła, marynaty, a które do suszenia.
Spis treści
Węgierka
Jest to najbardziej popularna odmiana śliwki. Charakteryzuje się pysznym smakiem i uniwersalnym wykorzystaniem. Doskonale smakuje w formie powideł, a także marynat zaprawiona w occie. Węgierka nadaje się również do suszenia.
- Przepis na węgierki w occie. Jak przyrządzić, ile octu dodać?
- Śliwki węgierki – owoce na najlepsze powidła ze śliwek. Bez grama cukru
Mirabelka
To niewielka śliwka w żółtym kolorze. Ma kwaśny smak. Nadaje się na powidła i dżemy. Można z niej przygotować kompoty do słoików na zimę. Nie wymaga usuwania pestek.
- Najprostszy kompot z mirabelek na zimę - przepis za grosze
- Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis na dżem mirabelkowy
Renkloda
To dość duże śliwki. Mają charakterystyczny bladofioletowy lub zielonkawy kolor. Często śliwka renkloda może sprawiać wrażenie niedojrzałej, ale ma słodki smak. Jest dość mięsista. Nadaje się na dżemy i do zaprawy w marynatach. Co bardzo ważne, do przetworów z tego rodzaju śliwek lepiej nie dodawać goździków, a zastąpić je imbirem.
- Kompot ze śliwek renklod na zimę: prosty przepis
- Dżem z renklod - przepis na pyszne renklodowe przetwory
Opal
To wczesna fioletowa odmiany śliwki. Jest słodka i ma ciemnobrązowy miąższ, od którego łatwo odchodzi pestka. Nadaje się do suszenia i na powidła. Dobrze smakuje w occie z dodatkiem goździków.
Stanley
To amerykańska odmiana śliwki. Charakteryzuje się dużymi, ciemnofioletowymi owocami z zielonkawym miąższem. Nadaje się do suszenia (choć nie jest tak słodka jak opal), a także na dżemy i powidła. Do słodkich przetworów z tej odmiany trzeba dodać więcej cukru.
Cacanska (lepotica, rana, najbolja)
To odmiana śliwek wyhodowanych w dawnej Jugosławii. Otrzymana została ze skrzyżowania Węgierki Wangenheima i Węgierki Pożegacza, dzięki czemu ma smak zbliżony do śliwek węgierek. Wyróżnia się dużymi owocami o wadze około 40 g. Skórka owoców jest ciemnogranatowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest zielonożółty, dość jędrny, soczysty, smaczny i bardzo łatwo oddziela się od pestki. Te śliwki nadają się do jedzenia na surowo, ale też na przetwory jak powidła i dżemy. Można je suszyć.
Zobacz galerię i poznaj proste przepis na najlepsze domowe przetwory ze śliwek. Poniżej znajdziesz także quiz o śliwkach.