Porzeczki we własnym soku na zimę. Smak lata zamknięty w słoiku

2023-07-19
Porzeczki w soku własnym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przetwory z porzeczek pozwalają cieszyć się smakiem lata także zimą. Czerwone porzeczki - mniej popularne od czarnych - można łatwo "zakonserwować" w słoikach, a gdy nadejdą zimowe chłody, dodawać je do deserów i ciast albo przyrządzić z nich kompot. Nadają się też na dodatek do zimowej herbaty. Jak zrobić porzeczki w soku własnym?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki dokładnie umyć, usunąć szypułki. Wsypać do 4 sporych słoików (jednakowych) do pełna.
  • Do każdego słoika dodać 2 czubate łyżki cukru i wlać 2 łyżki wody.
  • Słoiki ustawić w garnku na ściereczce, nalać wody i gotować około 20 minut. Zostawić do lekkiego ostygnięcia, sprawdzić, czy zakrętki nie przeciekają, i ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia.
  • Tak zakonserwowane porzeczki nadają się na kisiel, kompot (po dosłodzeniu i rozcieńczeniu) oraz do deserów i ciast.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?

 Polecamy również:

Sok z czerwonej porzeczki

Sorbet z czarnych porzeczek

Kompot z czerwonych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek

Zerknij też do galerii, w której znajdziesz przepisy na przetwory z malin

Redakcja
więcej