Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Powidła śliwkowe z estragonem pyszny i wyrazisty dodatek do deserów lub mięsa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.
Składniki
2 kg węgierek
4 łyżki cukru
2 łyżeczki estragonu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
sok z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki, a owoce włożyć do garnka, podlać niewielka ilością wody i zagotować na małym ogniu.
Owoce należy często mieszać, aby nie przywarły do dna naczynia. Gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje a powidła zgęstnieją.
Pod koniec gotowania dodać cukier, przyprawy i sok cytrynowy. Podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Pasteryzować 25 minut.