Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

2021-09-24
Powidła śliwkowe z estragonem
Autor: Shutterstock Powidła śliwkowe z estragonem pyszny i wyrazisty dodatek do deserów lub mięsa.
łatwy
60 min
4

Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 2 kg węgierek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki, a owoce włożyć do garnka, podlać niewielka ilością wody i zagotować na małym ogniu.
  • Owoce należy często mieszać, aby nie przywarły do dna naczynia. Gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje a powidła zgęstnieją.
  • Pod koniec gotowania dodać cukier, przyprawy i sok cytrynowy. Podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Pasteryzować 25 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?