Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Powidła śliwkowe z estragonem pyszny i wyrazisty dodatek do deserów lub mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.

Składniki

  • 2 kg węgierek

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki estragonu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki, a owoce włożyć do garnka, podlać niewielka ilością wody i zagotować na małym ogniu.

  • Owoce należy często mieszać, aby nie przywarły do dna naczynia. Gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje a powidła zgęstnieją.

  • Pod koniec gotowania dodać cukier, przyprawy i sok cytrynowy. Podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Pasteryzować 25 minut.

Ocena: 3