Mus z jabłek z rodzynkami na zimę: pikantnie przyprawiony
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Mus z jabłek z rodzynkami to wyjątkowy dodatek do naleśników i gofrów. Można go również wykorzystać jako gotowy deser na zimno lub na ciepło. Rozgrzewające przyprawy cynamon, imbir i kardamon czynią z musu niezwykła kompozycję, która pokocha cała wasza rodzina. Więcej o zdrowotnych właściwościach jabłek czytajcie tutaj.
SKŁADNIKI
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 g rodzynek
- 500 g cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kardamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, usunąć szypułki i przełożyć do garnka. Dodać do jabłek pozostałe składniki i gotować tak długo aż jabłka i rodzynki się rozpadną i powstanie jednolita masa jabłkowa.
- Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików. Jeśli używacie słoików typy weck to mus należy pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia, klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Jeśli używacie słoików typu twist-off, to po zakręceniu słoika z gorącym musem (dobrze jest uzbroić się w robocze rękawiczki bawełniane pokryte lateksem), odwrócić słoik do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Podczas całego procesu warto przestrzegać zasad pasteryzacji owoców.