Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników

Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników

Autor Zdjęcia: photos.com

Mus z jabłek - idealny do naleśników i deserów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mus z jabłek jest idealny zarówno do naleśników, ciast, jak i różnych deserów. Jak zrobić mus jabłkowy na zimę? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • jabłka

  • kora cynamonu

  • cukier (do smaku)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wrzuć do garnka z grubym dnem. Dodaj korę cynamonową i duś pod przykryciem. Od czasu do czasu przemieszaj gotujący się mus.

  • Dodaj cukier - do smaku i odpowiednio do ilości jabłek, wyjmij korę cynamonową.

  • Przekładaj do wyparzonych słoików - wierzch jabłek możesz posypać cynamonem w proszku (cynamon zapobiega pleśni).

  • Zakręcone słoiki wstaw do piekarnika (130 st. C) na kilkanaście minut do pasteryzacji.

Ocena: 0