Marynata z winogron: pomysł na dodatek do mięsa i serów

2021-03-29
Marta Balko
marynata-z-winogron-pomysl-na-dodatek-do-miesa-i-serow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynowane winogrona to doskonały dodatek do mięs i serów
łatwy
30 min
4

Winogrona jesienią są najlepsze. Jeśli udało nam się zebrać obfite plony winogron z domowego ogródka albo niezbyt drogo kupić winogrona z południa Europy, warto z nich zrobić przetwory! Mogą to być nie tylko dżemy czy galaretki, ale też marynaty.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jasnych winogron
  • 1/2 kg ciemnych winogron
  • zalewa:
  • 3/4 szklanki octu 10 proc.
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kg cukru
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • kilkanaście goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona umyć, oberwać z gron, osuszyć. Włożyć warstwami do czystych słoików.
  • Wodę z przyprawami i cukrem zagotować, dodać ocet i zagotować jeszcze raz.
  • Winogrona zalać zalewą, słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Marta Balko