Marmolada truskawkowa jak u babci [przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Owocowe śniadanie, naleśniki, słodkie wypieki - marmolada truskawkowa przydaje się podczas przyrządzania wielu smakołyków. Aby zakląć w słoiku soczysty smak lata, warto skorzystać z dawnych, sprawdzonych przepisów. Marmolada jak u babci przywoła dodatkowo miłe wspomnienia.
Na marmoladę możemy wykorzystać drobniejsze, mniej reprezentacyjne, ale za to zazwyczaj bardzo słodkie owoce.
SKŁADNIKI
- na 1 kg truskawek potrzeba 60 dkg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce myjemy, odsączamy, obieramy z szypułek (zawsze róbmy to po umyciu, tak by woda nie dostała się do środka!).
- Truskawki trzeba nieco zmiażdżyć, rozgotować i przetrzeć przez sito. Uzyskany przecier podgrzewamy w garnku (rondlu) na małym ogniu, palnik dobrze jest nakryć płytką chroniącą przed przypalaniem.
- Gdy przecier zacznie gęstnieć, dodajemy cukier i cały czas mieszając, gotujemy około 10 minut.
- Gorącą marmoladę truskawkową przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.