Marmolada agrestowa i sok agrestowy - 2 w 1
Marmolada agrestowa to świetny dodatek do kanapek oraz domowych ciast, a sok powstały podczas jej przyrządzania stanowi idealną bazę do przygotowania mrożonej lemoniady i doskonale wzbogaca smak gorącej herbaty. Sprawdź, jak zrobić marmoladę i sok z agrestu za jednym zamachem.
Powidła z agrestu
Miazga agrestowa
Konfitura z niedojrzałego agrestu
Dżem z zielonego agrestu
SKŁADNIKI
- 1 kg agrestu
- 1 kg cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Agrest dokładnie myjemy i obrywamy ogonki, aby marmolada nie była gorzka, a następnie blendujemy na gładką masę.
Zmiksowane owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier, a następnie gotujemy 10-15 minut.
Całość przelewamy przez sitko i zostawiamy na kilka godzin pod przykryciem, aby stał się bardziej aromatyczny.
Po tym czasie sam sok ponownie zagotowujemy, mieszamy z 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przelewamy do butelek.
Masę z sitka podgrzewamy w garnku, mieszamy z cynamonem oraz 1 łyżeczką kwasku cytrynowego i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy lub przechowujemy w lodówce.