Konfitura z moreli

Konfitura z moreli

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura z moreli to prawdziwy rarytas

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z moreli w chłodne i mroczne wieczory wniesie nieco słońca do naszych serc. Warto włożyć odrobinę wysiłku, by wyczarować tę niezrównaną konfiturę. Tak przygotowane morele można podać do herbaty, przełożyć nimi ciasto lub po prostu zjeść prosto ze słoika. I wcale nie mieć wyrzutów sumienia! Konfitura z moreli jest po prostu na to zbyt dobra. 

Składniki

  •  1 kg moreli

  • 0,4 l wody

  • 1,5 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele dojrzałe, lecz jędrne sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć pestki.

  • Połowę cukru zagotować z 2 szklankami wody.

  • Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i ponownie doprowadzić do wrzenia.

  • Odstawić, na co najmniej 12 godzin.

  • Następnie, dodać połowę pozostałego cukru i ponownie zagotować konfiturę. Odstawić na 12 godzin.

  • Konfiturę podgrzać po raz trzeci, dodać resztę cukru i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Zebrać pianę.

  • Gorącą masę morelową przełożyć do słoików.  Zakręcić, ustawić do góry dnem, okryć kocem. Gdy ostygną, słoiki schować do spiżarni lub piwnicy.

Ocena: 5