Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Dżemy i konfitury są bardzo kaloryczne, dlatego nie wolno z nimi przesadzać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy czasem pokosić się o chwilę przyjemności. Podajemy przepis na konfiturę z malin z wanilią i płatkami migdałów prażonymi w karmelu.
Dżem z malin i jagód
Dżem z arbuza i malin
Dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną
Konfitura z leśnych owoców
Dżem z jagód i malin z wanilią
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- cukier do przygotowania karmelu
- płatki migdałów
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę niemytych i osączonych malin zasyp połową cukru i odstaw na noc. Pozostałe przechowaj w lodówce.
- Owoce z cukrem rozgnieć widelcem, podsmaż i odsącz sok.
- W powstałym soku rozpuść resztę cukru. Do wrzącego syropu dodaj resztę malin i powoli gotuj na małym ogniu, co chwilę wstrząsając rondlem.
- Na koniec dodaj uprażone w karmelu płatki migdałów i miąższ pozyskany z laki wanilii. Delikatnie zamieszaj.
- Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij.