Konfitura z derenia: klasyczny przepis na pyszne i zdrowe konfitury
2021-08-31
średni
120 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura z derenia idealnie komponuje się np. z dziczyzną. Warto po nią sięgnąć zwłaszcza przy dolegliwościach żołądkowych, gdyż dereń przyśpiesza przemianę materii. Podajemy klasyczny przepis na konfiturę z derenia jadalnego.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców derenia
- 2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebierz, opłucz, wydryluj (jeśli konfitura ma być dodatkiem do herbaty, pestki można zostawić).
- Z cukru i 1/2 litra wody ugotuj syrop, wsyp do niego owoce, odstaw na 24 godziny.
- Gotuj na dużym ogniu, gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i smaż, aż owoce będą przezroczyste.
- Gorącą konfiturę nałóż do słoików.
Dżem z aronii.