Kompot z agrestu

2021-03-29
Kompot z agrestu
Autor: Shutterstock Kompot z agrestu na zimowe chłody.
łatwy
50 min
4

Agrest to mało doceniany owoc, chociaż jest bardzo zdrowy. Ma dużo fosforu i żelaza, jest bogaty w witaminę C. Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi ma swoich amatorów. Proponujemy orzeźwiający kompot, któremu oryginalnego smaku i koloru nadadzą płatki róży konfiturowej – wystarczy dodać kilka płatków do każdego słoiczka.

 

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu (może być niezupełnie dojrzały)
  • 2 szklanki wody
  • 300 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody i cukru zrobić lekki syrop, ostudzić.
  • Agrest nakłuć wykałaczką, ułożyć ciasno w słoikach, potrząsać, aby zmieściło się jak najwięcej. Zalać wystudzonym syropem, który powinien zakryć owoce, ale nie może sięgać wyżej niż 2 cm od krawędzi słoika.
  • Słoiki lekko zakręcić i wstawić do naczynia z zimną wodą.
  • Pasteryzować je w temperaturze 90ºC, półlitrowe przez 10 minut, większe przez 15 minut. Wody nie wolno gwałtownie gotować.
  • Słoiki wyjąć, dokręcić zakrętki. Do ostygnięcia ustawić do góry dnem.
  • W czasie studzenia kilka razy delikatnie potrząsnąć każdym słoikiem.
  • Kompot przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym.