Klasyczny dżem z aronii - przepis na przetwory z aronii
2021-08-31
średni
120 min
4
Klasyczny dżem z aronii - domowy, a więc bez chemicznych ulepszaczy - podajemy sprawdzony przepis na dżem aroniowy.Owoce aronii zyskują mnóstwo smaku w przetworach na zimę.
Jeśli chcemy używać dżemu z aronii jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.
SKŁADNIKI
- 1 kg aronii
- 75 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę owoców aronii zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny.
- Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Odstawić na kilka minut. Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia.
- Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy.
- Nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zamykać.
Beszamel: Aronia