Jagody w cukrze - jak zrobić? Najprostszy przepis na przetwory z jagód
2021-07-09
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Klika słoików jagód w cukrze zawsze warto mieć w domowej spiżarce - będą idealne jako nadzienie do naleśników, farsz do pierogów czy dodatek do placków, omletów albo racuchów. Sprawdź, jak przygotować jagody w cukrze.
SKŁADNIKI
- 1 litr czarnych jagód
- 2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłucz jagody, usuń liście, osusz na sitku.
- W dużej misce zasyp owoce cukrem i zostaw na noc.
- Wygotuj zakrętki, wyparz słoiki (możesz wstawić je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C).
- Jagody przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zbierz szumowiny.
- Gorące owoce przełóż do jeszcze ciepłych słoików.
- Dobrze zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze