Dżem z jagód i malin z wanilią: przepis

2021-03-29
M. K.
Dżem z jagód i malin: jak zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny dżem z leśnych owoców.
łatwy
60 min
4

Domowe przetwory smakują lepiej niż te kupowane w sklepach. Podajemy dobry przepis na dżem z malin i jagód z wanilią, który stanowi doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników i herbaty. Sprawdź, jak go przygotować.

Dżem z malin i jagód

Dżem z arbuza i malin

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną

SKŁADNIKI

  • 3,5 litra jagód
  • 2,5 litra malin
  • 2 kg cukru
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyj i osącz, a następnie zasyp cukrem (osobno jagody i osobno maliny). Tutaj odpowiadamy na pytanie: Czy myć świeże maliny?
  • Gdy maliny puszczą sok przestaw rondelek na kuchenkę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.  Podobnie zrób z jagodami (w tym samym czasie) - pamiętaj, aby od czasu do czasu je przemieszać!
  • Wyłącz ogień i odstaw owoce na dobę.
  • Po tym czasie, jeśli jagody ładnie się ścięły (jeśli nie - dodatkowo podgrzewaj je przez pół godziny), wymieszaj je z przetartymi przez sitko malinami.
  • Dodaj miąższ wydrążony z laski wanilii i odgrzewaj owoce na ogniu, aż zaczną wrzeć.
  • Przełóż dżem do słoików i postaw do góry dnem na 5 minut.
M. K.