Dżem wiśniowy bez żelfixu - tradycyjny przepis

Dżem wiśniowy bez żelfixu - tradycyjny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem wiśniowy bez żelfixu - klasyczna receptura.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dżem wiśniowy świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich ciast, naleśników i herbaty. Nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż trzeba poświęcić mu trochę czasu. Podajemy przepis na tradycyjny dżem wiśniowy bez żelfixu.

Składniki

  • 1,5 kg wiśni

  • 1,10 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie umyć i usunąć z nich pestki.

  • Owoce zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin.

  • Gdy wiśnie puszczą nieco soku, powoli ogrzewać je do wrzenia, zszumować i przerwać gotowanie na kilka godzin.

  • Następnie dżem wiśniowy dogotować do uzyskania właściwej szklistości owoców.

  • Gorący dżem wiśniowy przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

Ocena: 2,4