Borówki do mięs z rumem, limonką i kardamonem

2021-03-29
Borówki do mięs z rumem, limonką i kardamonem
Autor: thinkstockphotos.com Konfitura z borówek to tradycyjny dodatek np. do szwedzkich pulpetów mięsnych - köttbullar
łatwy
90 min
4

Borówki czerwone to baza sosów i konfitur serwowanych z mięsami. Proponujemy wersję z intrygującymi akcentami smakowymi. Sprawdź nasz przepis na borówki do mięs z rumem, limonką oraz kardamonem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg borówek
  • ½ kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • płaska łyżeczka kardamonu
  • 75 ml rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte borówki zasypujemy cukrami i odstawiamy na 30 minut. Następnie dodajemy sok z limonki, rum i kardamon.
  • Całość gotujemy aż do zagotowania na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez minimum godzinę.
  • Gęstą masą napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.