Dżem z aronii - przepis na domowy dżem aroniowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Domowy dżem z aronii jest nie tylko smakowity, ale też zdrowy. Aronia ma szereg prozdrowotnych właściwości - pomaga obniżyć ciśnienie i pozbyć się złogów cholesterolowych. Wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga przy problemach z krążeniem. Jest silnym przeciwutleniaczem. Warto więc robić z niej przetwory.
Co zrobić, aby dżem z aronii nie by cierpki?
Aronia ma charakterystyczny cierpko-gorzkawy posmak, który nie każdemu odpowiada i który trudno zniwelować nawet dużą ilością cukru. Najlepszym sposobem na pozbawienie jej tego posmaku jest pozostawienie owoców na krzakach do pierwszych przymrozków. Nie zawsze mamy jednak taką możliwość. Jest na to inny sposób, wystarczy świeżo zerwane owoce przemrozić kilka dni w zamrażalniku. Taki zabieg sprawi, że starci ona większość ze swojej goryczki.
Prosty przepis na dżem z aronii
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców aronii
- 750 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Owoce umyć, dobrze osączyć na sicie. Połowę zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny.
Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut.
Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia.
Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zamykać.
Pasteryzować pod kocykiem. Jeśli chcemy używać dżemu z aronii jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 500 g.