Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Cytrusowy twarożek paneer: łatwy przepis na serek smakowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pokrojony w kostkę twarożek paneer
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Indyjski twarożek paneer (wym. panir) jest pyszny i prosty w przygotowaniu. W kuchni indyjskiej pokrojony twarożek jest dodawany do curry lub smażony. My możemy go wykorzystać do chłodników lub jako składnik sałatek warzywnych. Cytrusowy aromat twarożek zawdzięcza sokom z cytryny i pomarańczy. Twarożek jest wytrawny w smaku, ma aksamitną teksturę i dosłownie rozpływa się na języku.
Składniki
1 l mleka świeżego, poddanego mikrofiltracji i pasteryzacji 72-74°C
2 cytryny
4 pomarańcze
Przygotowanie krok po kroku:
Wycisnąć sok z owoców.
Mleko doprowadzić do zagotowania, zestawić, dać ostygnąć do 96°C.
Dodać sok z wyciśniętych owoców. Delikatnie mieszać aby równomiernie połączyć płyny. Pozostawić na 15 minut.
Następnie przelać utworzony skrzep na sito wyścielone gazą. Odciekać około jednej do dwóch godzin.
Wyjąć zgazy, schować do lodówki.
Poradnik, jak zrobić cytrusowy twarożek indyjski paneer przygotował i wielokrotnie sprawdził: Gieno Mientkiewicz
Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. W swojej karierze przez wiele lat był menadżerem Roberta Makłowicza, prowadził różne audycje kulinarne w kilku rozgłośniach radiowych, a w kanale Kuchnia+ stworzył program "Przez dziurkę od sera". Współtworzył liczne serowe festiwale. Prowadził własną Akademię Kulinarną „Smolna 8 Food”. Publikował w magazynach piszących o jedzeniu i kulturze stołu: Kuchnia, Wino, Ferment, Gospodyni. Pisywał recenzje do Aktyvista, G. Wyborczej, Kuriera Targowego i wielu innych. Kucharz wszechstronny. Wyznawca ruchu Slow Food, praktykujący. Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Doradca serowy topowych kucharzy. Zakochany w twarogach.