Rydze w czerwonym winie: przepis na marynowane rydze
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Rydze marynowane w czerwony winie nie mają sobie równych. Rydze robię rzadko, gdyż miejsca ich występowania, wysoka leśna trawa dobrze doświetlona, są już nieliczne. Rydze ze względu na swą unikalność zasługują na odpowiednią oprawę. Smak marynowanych w winie rydzów uświetni każdą rodzinną okazję. Osobiście rydze marynowane w winie podaję tylko na swoje urodziny do pieczonej kaczki. Rydze są pyszne, w czerwonym winie zamieniają się w prawdziwy delikates.
Polecamy także: Rydze marynowane w occie
SKŁADNIKI
- Na 2 półlitrowe słoiki:
- 1 kg rydzów
- 750 ml czerwonego, wytrawnego wina, czyli 1 butelka
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- Przyprawy na 1 słoik:
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 3 goździki
- 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy białej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do każdego półlitrowego słoika włożyć: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i goździki.
- Czerwone wino wlać do garnka, dodać cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
- Rydze oczyścić. Wrzucić do wrzątku i gotować 3-5 minut. Odcedzić i jeszcze gorące włożyć do słoika do 3/4 wysokości.
- Zalać gorącym winem, zakręcić słoik, postawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.