Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne rydze marynowane w słodko-kwaśnej zalewie Babci Luni
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Rydze marynowane w łagodnej, słodko-kwaśnej zalewie są tak pyszne, że traktujemy je jak przysmak na receptę. Babcia Lunia z marynowanych grzybów uczyniła delikates nad delikatesami. To nie ostry grzybek pod wódeczkę, ale delicje godne królewskiego podniebienia.
Składniki
2,5 kg rydzów, grzybów leśnych mleczaj rydz małych, nieuszkodzonych i świeżych
8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l
5 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
1 łyżeczka goździków
6 listków laurowych, świeżych
Przygotowanie krok po kroku:
Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić.
Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20-30 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.