Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni

Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne rydze marynowane w słodko-kwaśnej zalewie Babci Luni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rydze marynowane w łagodnej, słodko-kwaśnej zalewie są tak pyszne, że traktujemy je jak przysmak na receptę. Babcia Lunia z marynowanych grzybów uczyniła delikates nad delikatesami. To nie ostry grzybek pod wódeczkę, ale delicje godne królewskiego podniebienia. 

Składniki

  • 2,5 kg rydzów, grzybów leśnych mleczaj rydz małych, nieuszkodzonych i świeżych 

  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)

  • 1 szklanka cukru

  • 1 płaska łyżka soli

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach

  • 1 łyżeczka goździków

  • 6 listków laurowych, świeżych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę, zagotowując ją. Odstawić. 

  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.

  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20-30 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.

  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą. 

  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).